Wijn

Het Piemontees grondgebied van Langhe en Roero is een aaneenschakeling van wijngaarden, heuvels en bossen, daarom behoren wijnen tot de typische streekproducten. Langhe is één van de meest beroemde wijngebieden van Italië en de wereld.

Op slechts 45 minuten rijden vanaf de casa kom je bij de beroemde wijngebieden van Barolo, de droge rode wijn die gemaakt wordt van de Nebbiolo-druif uit de wijnstreek ten zuiden van Turijn. De Nebbiolo-druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat deze druif heel langzaam rijpt wordt ie als allerlaatste van alle soorten geoogst, half oktober of soms zelfs in de eerste  week van november. De wijn, ook wel ’Wijn van koningen en koning van de wijnen’ genoemd, is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden.

Dogliani, op zo’n 30 minuten rijden van Castellino, is de naamgever van de bekende rode wijn Dolcetto di Dogliani. Deze topwijn, die gemaakt wordt van de Dolcetto-druif, wordt al eeuwenlang in Dogliani e.o. geproduceerd. Dolcetto betekent ‘kleine zoete’. Deze druif geeft een droge rode wijn die jong wordt gedronken.

De Barbera, een blauwe druivensoort, werd ooit als een tweederangs druif beschouwd. Maar sinds de jaren tachtig is men in toenemende mate kwaliteitswijnen van deze druif gaan maken; de Barbera d’Asti en de Barbera Monferrato Superiore hebben de DOCG status, de allerhoogste kwaliteitsnorm, en de Barbera d’Alba en de Barbera Monferrato hebben beiden de DOC, de een na hoogste kwalificatiestatus.  De smaak van Barbera kenmerkt zich door frisse zuren en een grote mate van fruitigheid, met vooral rood en zwart fruit zoals cassis, kersen, bramen en frambozen.

Van Castellino naar Alba is met de auto ongeveer een klein uur rijden. Asti ligt iets verder, daar rij je in ca. 5 kwartier naar toe.

Ook nog even iets over een van onze favorieten wijnen, de Roero Arneis [spreek uit als ‘ro-ëro are-nais’]. De arneis-druif is een van de belangrijkste witte druivensoorten van Noord-Italië en wordt alleen in Piëmonte verbouwd. De Arneis, ook wel de ‘witte nebbiolo’ genoemd, geeft een all round wijn: fris genoeg als aperitief, krachtig voor bij het eten en soepel genoeg om ook zo te drinken. Very nice!

Bij de meeste wijnhuizen en cantina’s ben je van harte welkom om al deze heerlijke wijnen – en dito grappa’s – te proeven en te kopen.

En wat dacht je van zelf wijn bottelen? Ga bijvoorbeeld naar ‘Cantina del Dolcetto di Dogliani (Via Torino, 58 – 12063 Dogliani), proef één van de heerlijke wijnen van het vat, laat een jerrycan vullen, koop lege flessen en kurken en je kunt aan de slag. In de kelder van de casa vind je een trechter en een kurkapparaat. Alleen nog een eigen etiket ontwerpen, en pronto!

Salute!